Αντικείμενο - Σκοπός του Δ.Π.Μ.Σ.

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών

Το Δ.Π.Μ.Σ. «Εφαρμοσμένες Καινοτομίες και Ψηφιακές Τεχνολογίες στην Υγεία» ιδρύθηκε για να πρωτοπορήσει στην εκπαίδευση των επιστημόνων υγείας προκειμένου να δημιουργήσει τη νέα γενιά ψηφιακών επαγγελματιών υγείας που θα μπορούν να εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις νέες τεχνολογίες προς όφελος τόσο του ασθενή όσο και του ίδιου το επαγγελματία και φορέα υγείας. Οι ψηφιακές τεχνολογίες και καινοτομίες περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών υγείας συμπεριλαμβανομένων απομακρυσμένων υπηρεσιών υγείας, περίθαλψης, καθοδήγησης, αποκατάστασης, διάγνωσης, παρακολούθησης και έξυπνων σπιτιών. Οι υπηρεσίες ψηφιακής τεχνολογίας περιλαμβάνουν τη σύγκλιση συστημάτων υγείας, ψηφιακών μέσων, τεχνολογιών δικτύου, κινητών συσκευών, αισθητήρων και φορητών συσκευών. Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών τα συλλεχθέντα δεδομένα μπορούν να δημιουργούν πολύτιμες αναφορές και να υποστηρίζουν τη λήψη αποφάσεων και την έρευνα, ενώ παρέχουν στους επιστήμονες υγείας και στις υπηρεσίες υγείας πληροφορίες για την υποστήριξη της παροχής φροντίδας με τον πιο βολικό τρόπο. Στα πλαίσια του Δ.Π.Μ.Σ. αναλύονται πραγματικές περιπτωσιολογικές μελέτες από υπηρεσίες υγείας και φροντίδας.

 

Το Δ.Π.Μ.Σ. εξετάζει την παραδοσιακή προσέγγιση σε σχέση με το προφίλ του σύγχρονου ασθενή και αναδεικνύει τις τρέχουσες ανάγκες οι οποίες αποδεικνύεται ότι απαιτούν τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών στις επιστήμες υγείας. Το Δ.Π.Μ.Σ. αποτελεί ένα ευέλικτο πρόγραμμα που παρέχει ακαδημαϊκά αυστηρή διεπιστημονική εκπαίδευση σε μεταπτυχιακό επίπεδο στους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας, καινοτομίας, επικοινωνίας και διοίκησης στον τομέα της υγείας. Τα μαθήματα παρέχουν μια επισκόπηση των κύριων θεμάτων και των συζητήσεων που άπτονται της θεματολογίας του μεταπτυχιακού προγράμματος και είναι εναρμονισμένα στο πλαίσιο των πλέον σύγχρονων τεχνικών και μεθόδων διδασκαλίας. Το μοντέλο εκπαίδευσης που ακολουθείται στο Δ.Π.Μ.Σ. συνδυάζει τόσο την ακαδημαϊκή όσο και την επαγγελματική κατάρτιση, σύμφωνα με τα αντίστοιχα πρότυπα των μεταπτυχιακών σπουδών των πλέον έγκριτων πανεπιστημίων του εξωτερικού. Οι απόφοιτοι του Δ.Π.Μ.Σ. θα μπορούν να ανταποκριθούν σε απαιτητικά εργασιακά περιβάλλοντα στα οποία είναι αναγκαία η υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή γνώση, οι προηγμένες ερευνητικές ικανότητες και η εξειδικευμένη στον τομέα πρακτική εμπειρία.

Αντικείμενο και Σκοπός

Αντικείμενο του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, με τίτλο «Εφαρμοσμένες Καινοτομίες και Ψηφιακές Τεχνολογίες στην Υγεία» είναι η παροχή εξειδικευμένων γνώσεων, σε Πτυχιούχους ΑΕΙ της ημεδαπής και αντιστοίχων της αλλοδαπής που υπηρετούν ή πρόκειται να υπηρετήσουν σε φορείς που απασχολούνται στο χώρο της υγείας προκειμένου να εκσυγχρονίσουν το επάγγελμά τους υιοθετώντας τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις και καινοτομίες στο χώρο.

 

Το Δ.Π.Μ.Σ. αποσκοπεί να εξοπλίσει τους επαγγελματίες υγείας με γνώσεις και δεξιότητες που άπτονται τις ψηφιακής υγείας και της σύγχρονης επικοινωνίας μέσω παραδοσιακών και μη μέσων. Το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών αποσκοπεί στην δημιουργία της νέας γενιάς ψηφιακών επαγγελματιών υγείας που θα μπορούν να εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις νέες τεχνολογίες προς όφελος τόσο του ασθενή όσο και του ίδιου το επαγγελματία και φορέα υγείας.

Στόχοι

Οι βασικοί στόχοι του συγκεκριμένου Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, είναι οι ακόλουθοι:

  • Η εκπαίδευση και ανάπτυξη εξειδικευμένων και ικανών επιστημόνων και ερευνητών μεταπτυχιακού επιπέδου, που θα προάγουν την υγεία και θα μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση προκλήσεων υγείας βασιζόμενοι στη θεωρητική, εργαστηριακή και πρακτική εξάσκησή τους.
  • Η ανάπτυξη αναλυτικής, στρατηγικής και δημιουργικής σκέψης και δεξιοτήτων σχεδιασμού και οργάνωσης και διαχείρισης αλλαγών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια νέα γενιά επιστημόνων, ικανών να αναλύουν τις νέες προκλήσεις, να χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες, αλλά και συγχρόνως να διαμορφώνουν και να υλοποιούν καινοτόμες υπηρεσίες και προσεγγίσεις σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
  • Η ανάπτυξη δεξιοτήτων κριτικής ανάλυσης δεδομένων και πληροφοριών που είναι διαθέσιμες για τη λήψη αποφάσεων σε έντονα μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα.
  • Η κατανόηση των οργανωτικών προκλήσεων και της χάραξης πολιτικής σε ένα δυναμικό και εξελισσόμενο σύνθετο περιβάλλον.
  • Η απόκτηση δεξιοτήτων για τη διαχείριση και αποτελεσματική χρήση καινοτόμων τεχνολογιών.
  • Η προώθηση συνεργασίας μεταξύ της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και των διαφόρων φορέων υγείας (π.χ. νοσοκομείων, κέντρων αποκατάστασης, κ.λπ.) για την αποδοχή, χρήση και ανάπτυξη καινοτόμων προσεγγίσεων για την παροχή ποιοτικής φροντίδας υγείας.
  • Η υποστήριξη απομακρυσμένων πληθυσμών και περιοχών με ιδιαίτερες ή/και επείγουσες ανάγκες υγείας.
  • Η διεξαγωγή της έρευνας στα γνωστικά αντικείμενα του Δ.Π.Μ.Σ. και η υποστήριξή της μέσω της απόκτησης γνώσεων τεχνικών και ερευνητικών, αναλυτικών δεξιοτήτων για μελλοντική ακαδημαϊκή εξέλιξη και εκπόνηση Διδακτορικών Διατριβών στα ανωτέρω επιστημονικά πεδία.
  • Η παροχή ακαδημαϊκών γνώσεων για την επιμόρφωση επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι θα ικανοποιούν τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φροντίδας υγείας με στόχο την διασφάλιση των κριτηρίων της ποιότητας, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας προς όφελος του ασθενή. 
  • Η προώθηση αποτελεσματικής συνεργασίας με διεπιστημονικές και διεπαγγελματικές ομάδες.
  • Η ανάδειξη και εφαρμογή σύγχρονων αξιών και πρακτικών στο σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων μεθοδολογιών και πρωτοκόλλων στον τομέα της υγείας.
  • Η σύνδεση του Δ.Π.Μ.Σ. με τις πραγματικές ανάγκες της σημερινής κοινωνίας.
  • Η μεθοδική και τεκμηριωμένη αξιολόγηση των νέων τεχνολογιών και καινοτομιών στον τομέα της υγείας και των επιπτώσεών τους.
  • Η απόκτηση προηγμένων δεξιοτήτων με στόχο τη δημιουργία του νέου ψηφιακού επαγγελματία υγείας.

 

Με την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι φοιτήτριες/φοιτητές αναμένεται να αποκτήσουν επιστημονικές γνώσεις, επαγγελματικές δεξιότητες και δεξιότητες προσωπικής ανάπτυξης.

 

Δεξιότητες

Οι πτυχιούχοι του Δ.Π.Μ.Σ. θα εκπαιδευτούν στο σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στην εφαρμογή καινοτόμων δράσεων και λύσεων προκειμένου να προάγουν το επάγγελμά τους και να αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες στο χώρο της υγείας. Ειδικότερα, οι απόφοιτοι του Δ.Π.Μ.Σ. θα είναι σε θέση:

 

  • να αναλύουν πολύπλοκα προβλήματα και να διαμορφώνουν καινοτόμες στρατηγικές, να σχεδιάζουν ερευνητικά πρωτόκολλα και σχέδια υλοποίησής τους, να προάγουν την εφαρμογή τους, αυξάνοντας το κοινωνικό όφελος και μειώνοντας το κόστος των συστημάτων υγείας.
  • να αξιολογούν δεδομένα και σύγχρονες τεχνολογίες και να διαμορφώνουν εναλλακτικές προτάσεις πολιτικής βάσει τεκμηρίωσης (evidence-based), με στόχο την παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας για τον ασθενή.
  • να παρέχουν τεκμηριωμένη και ποιοτική υποστήριξη στον φορέα στον οποίο θα υπηρετήσουν, τόσο ως προς το σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων ενεργειών, όσο και ως προς την παρακολούθηση και συνεχή βελτίωση των συνθηκών που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας.
  • να υλοποιούν τεχνολογικές λύσεις και ερευνητικό έργο αιχμής, ώστε να εξυπηρετηθούν οι πλέον ευάλωτες περιοχές και πληθυσμοί.
  • να αναπτύσσουν καινοτόμες δεξιότητες για την αντιμετώπιση του σύγχρονου ασθενή και την υποστήριξη του φορέα υγείας.
  • να αναπτύσσουν ισχυρές διαπροσωπικές δεξιότητες,
  • να αλληλεπιδρούν αποτελεσματικά με ένα ευρύ φάσμα ειδικών από διαφορετικές ειδικότητες κι επιστήμες.
  • να ηγούνται, να κινητοποιούν άλλους, να σχεδιάζουν και να επιφέρουν αλλαγές με στόχο την ποιοτικότερη παροχή φροντίδας υγείας.

 

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού, ο/η φοιτητής/τρια θα είναι σε θέση να σχεδιάσει, να αναπτύξει και να εφαρμόσει καινοτόμες προσεγγίσεις και λύσεις οι οποίες θα συμβάλουν:

 

  • Στη βελτίωση των λειτουργικών διαδικασιών του φορέα υγείας (ιατρείο, νοσοκομείο, διαγνωστικό κέντρο, φυσικοθεραπευτήριο, κ.λπ.).
  • Στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
  • Στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.
  • Στην υψηλότερη ικανοποίηση των ασθενών.
  • Στην αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των ασθενών.
  • Στην καλύτερη παρακολούθηση των παρεμβάσεων υγείας.
  • Στην αποτελεσματικότερη προαγωγή υγείας και πρόληψη νόσων.